fredag 30 januari 2009

Skrivbordstips


En studerande har skickat en i bild av sitt skrivbord och undrar hur han kan förbättra det för att ge intrycket av en kreativ person med stora planer. Det är en vacker bild som ger ett tidlöst intryck där framför allt den bruna vävtapeten andas 70-tal på ett nästan påtagligt sätt. Gardinen i 80-tals färger, stolen och byrån i 60-tals stuk bryter mot datorns 2000-tal och ger en talande bild av en anakronistisk folkhögskola någonstans på den svenska s.k. vischan.

Skrivbordets uppbyggnad ger en god grund att stå på. Man ser i det omsorgsfulla materialvalet och det är ett genomtänkt och ambitiöst projekt. Speciellt glad blir jag över att se en rejäl rulle gaffa-tejp. Här finns en stabil grund av böcker och papper, diverse pryttlar i en skål, obestämbara textilier(är det strumpor på lampan?), elektroniska mackapärer, flera stränginstrument, husgeråd, CD-skivor och naturligtvis sladdar. Knappast något element saknas.

Vad kan man då göra? Inte särskilt mycket men det finns stora möjligheter att stapla på höjden och på så sätt förtäta strukturerna. Dock vill jag påpeka att även omkringliggande ytor bidrar till helhetsintrycket. Här är det framför allt anslagstavlans relativa tomhet som stör kompositionen. Var är kom-ihåg lapparna, vykorten, seriestripparna och allt det där som skall ockupera tavlans yta och dölja schemat? Nåla gärna fast något även på väggen bredvid.

Som inspiration tittar vi på några skrivbord av internationell klass.

Vi börjar med Al Gore som inte blev Amerikas president utan gjorde en hyfsad karriär inom miljö-branchen. En man med stora ekonomiska resurser som skapat ett storsslaget bergslandskap av datorskärmar och pappershögar. Jag kommer osökt att tänka på Grand Canyon.Från skolvärlden hämtar vi nästa exempel som en gång i tiden vann det italienska skrivbordsmästerskapet. Lite endimensionellt kan tyckas med övermåttet av papper men härligt i sin vildvuxenhet.


Ett mer kvinnligt skrivbord finner vi ovan där framför allt användningen av golvet som förvaringsplats imponerar. Lägg märke till hur innehavarinnan dekorerat pappershögarna med små figurer. Vad som skapas vid detta skrivbord är dock svårt att säga men någon typ av organiserad verksamhet bedrivs dock.

Till sist en liten varning. Det är lätt att i sin entusiasm överskrida den hårfina men ändå skarpa gräns som kan tangeras men inte passeras. Där det kreativa uttrycket helt överskuggas av monoman självtillräcklighet. Nedan ser vi ett skrivbord som knappast tyder på något kreativt skapande utan snarare ger intryck av en hedersmedlem ungdomsföreningen Spelberoende Autister. Måste till varje pris undvikas. Uteslut därför alltid multinationellt sockervatten till förmån för välbrygd ale, kaffe, te, vin eller annan inspirerande dryck.

Inga kommentarer: