torsdag 1 januari 2009

Korrekt men ledigt klädd vid nyårssupén


Sunkhörnans redaktör blev något brydd han fick en inbjudan till en finare middag (finare middag i det här sammanhanget betyder att efterrätt troligtvis ingår). Hur skall man då klä sig? Med tanke på bekantskapskretsen finns en viss risk att vara överklädd om man iakttar alla etikettens bud. Frack är självfallet för avancerat och kostym lite väl ledigt. Redaktören undgår problemet genom att välja smoking , ett plagg som behändigt nog redan finns i garderoben. Morfars smoking är skräddarsydd på 20-talet av ett stadigt ylletyg som håller för hårda tag och tuffa väderleksförhållanden. Till detta väljer redaktören en vardaglig skjorta och en diskret men färgglad slips, detta delvis av gammal vana men också beroende på att en ren vit skjorta inte setts till i garderoben sedan ett bröllop -97 eller eventuelllt en begravning -96.

Redaktören tar dessutom med sig ett par bekväma innomhusskor ifall golven skulle vara kalla. Denna åtgärd skyddar även fötterna mot krossade champagneglas och tåtrampande danspartners. Innomhusskorna bärs med i en diskret skopåse och tas på vid ankomsten.


Eftersom kvällen är kall fordras även ett ytterplagg. Här väljer sunkhörnan en antik fårskinnspäls från svenska försvaret som även kan bäras som cape. Praktiskt när det är dags att gå ut för att se på fyrverkerierna och skåla in det nya året. Den militära designen ger förnämlig kombination av ytterrock och överlevnadsdräkt som kan komma väl till pass vid hemfärden eftersom denna vandring brukar ta betydligt längre tid än ditfärden. Förutom att kunna skydda mot väder och vind av arktisk kaliber är den även
resistent mot missriktade fyrverkeriepjäser och annat otyg. Den är väl utprovad och godkänd för världskrig och håller således måttet även vid det mest vildsinta helgfirande.

En hatt ingår självfallet i den stilmedvetne mannens garderob och kan kombineras med vilken klädsel som helst.

Inga kommentarer: