tisdag 20 januari 2009

Sunkhörnans filmtips


Av en slump råkade Sunkhörnas redaktör se teve-dokumentären "Mitt stökiga liv" av den kanadensiske filmaren Josh Freed(måndag 19/1 repris 21/1 i TV 1). Äntligen! En man som startat ett korståg mot renhetsivern. Den nästa religiösa manin att organisera sitt hem och sin arbetsplats har tagit upp opropotionellt mycket plats i massmedia den senaste tiden. Arroganta städpatruller syns i teve armbåga sig in hos folk med alternativ livsföring och förvandlar deras trivsamma lyor till sterila helveten.

Men Josh Freed visar med en mångfald exempel att ur kaos uppstår kreativitet. Vi är egentligen inte slarviga utan "organisatoriskt speciella". Att prydligt ordna papper och ting tar tid som skulle kunna utnyttjas bättre. Ett rörigt skrivbord tyder på att man får saker gjorda.


Religionshistorikern Arvin Sharma har skrivit 80 böcker och fäller i filmen kommentaren: "It's not messy for the master of the mess". Så sant så sant!


Internetgurun Esther Dyson är en av amerikas mest inflytelserika personer och menar att oordning bara är ett annat sätt se saker. En kreativ möjlighet.


DJ:n och radioprataren John Shaefer skapar sina program från sitt skrivbord där slumpen skapar nya möten och upptäckter. Han bläddrar lite på måfå i skivhögarna och ser vad han hittar.


Den gamle New York komikern Joe Franklin har sparat minnen från ett långt liv inom showbiz och hans kontor är en samlingsplats för artister. "Ett rent skrivbord betyder en sjuk hjärna" vill jag minnas att han säger. Han kallas "King of clutter" och sägs ha ytterligare fyra lägenheter med pryttlar och attiraljer(bl.a Charlie Chaplins hatt). En vacker röra i lite gammaldags stil.


Slutligen får vi se ett levande exempel på hur två helt motsatta personligheter kan dela liv och hus. Skrivborden står mitt emot varandra på det gemensamma kontoret men en skarp skiljelinje är dragen, där pedanteri råder på ena sida och trivsamhet på den andra. Samma gränsdragning finns även i hemmet. Kärleken är konstig!

Filmen innehåller många tänkvärda ord och fantastiska människor. Jag tror det var den gamle komikern som sa: "en ordningsam människa får aldrig uppleva glädjen att återfinna något han trodde var borta för alltid".

Inga kommentarer: