torsdag 12 februari 2009

Hemmagym


Om cykling inte är tillräckligt för att hålla kroppen i trim kan man ju fundera på styrketräning också. Naturligtvis behöver man inte slänga ut en massa pengar på det. En stol och en skivstång är allt som behövs för att skapa ett enkelt hemmagym. Stolar brukar vanligtvis ingå i hushållet men en skivstång måste antagligen anskaffas. För den sparsamt lagde kan påpekas att det oftast är en engångsutgift. Skivstänger är tämligen robusta och slits sällan ut i förtid. I dessa tider av konsumtionshysteri är det tvärtom ett av ytterst få föremål som med bibehållen funktion kan lämnas i arv åt framtida generationer. Kilot är ännu icke devalverat utan väger lika mycket som förr (även om det för personer i sina bästa år ibland kan upplevas som avsevärt tyngre).

Om ni trots detta tvekar över utgiften kan den praktiskt lagde bygga en skivstång av enkla beståndsdelar. Min farfar förband två trälådor med en järnstång. I trälådorna fyllde han sand så att rätt vikt erhölls. Denna anordning fungerade problemfritt under många decennier.

Stolen och skivstången ger en atletisk touch åt bostaden och kan skänka en förnimmelse av styrka åt den tanigaste poet. Självklart kommer den bara att samla damm men den fyller ändå sin funktion som en påminnelse om kroppens skröplighet och hur lätt själen övervinner köttet. För övrigt kan man fortfarande använda stolen som upplagsplats för allt det där som brukar samlas på stolar.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Jag har ju packat in min skivstång i en bänk från IKEA som kan fylla den dubbla funktionen att även fungera som lyftbänk.
Givetvis samlar den bara damm...

Anonym sa...

Bara tanken på bänken skapar dock en tyngd i tillvaron. Ett ok att bära så gott som något. Ger med all säkerhet både kraft och energi, sedan.