tisdag 23 december 2008

Julbord för det lilla hushållet


Även i sunkhörnan firas det jul, om än med måtta. Måttan beror delvis på den anhopning av räkningar som oförhappandes damp ned genom brevlådan och bildar underlag för dukningen. Men även med limiterad budget kan en stämningsfull och hälsobringande julmåltid anordnas.

Sunkhörnan har därför iordningställt ett begränsat men genomtänkt julbord som passar det moderna småhushållet.

Här finns självklart sill, en njutbar nyttighet som bildar inledningen på måltiden. Därefter köttbullar och korv (protein) hårt bröd (fibrer) med äkta smör(nyttigt fett).Den inlagda gurkan får representera kalorisnåla grönsaksriket och sätter som alla vet sprätt på matsmältningen.


Lägg märke till att köttbullarna finurligt är placerade på brödrosten så att man kan ha kontinuerlig uppvärmning av dem genom att då och då trycka ned reglaget.

Som måltidsdryck väljer jag ett neutralt sädesbrännvin med markant spritsmak, närmare bestämt Explorer. Den gjord på svenskt vete och således närproducerad och miljövänlig (förutom god yrsel skänker den snille och smak samt befrämjar sång och dans). Vis av erfarenhet sköljer jag ned brännvinet med folköl från Hemköp.


Titta! I sista stund kommer en anförvant med julskinkan! Festen kan börja.

Med detta önskar Sunkhörnan sin läsekrets en fröjdefull jul samt ett gott nytt år!

Inga kommentarer: