söndag 3 maj 2009

Ytterligare vårmode 2009

Efter mycket möda och stort besvär har jag kommit till botten av min äldsta garderob och där gjort en mängd intressanta fynd från flydda tider. Men eftersom mode upprepas med ojämna mellanrum kan det mesta återanvändas under namn som retro, vintage, secondhand eller liknande. Förutom mängder av kalsonger utan resår och udda strumpor utan häl fanns här en del märkliga textilier utan påtagligt användningsområde. Det mesta lades i en plastkasse för mellanlagring på vinden. Några fräcka tröjor blev dock resultatet av utgrävningen som nyss avslutats efter flera veckor av intensivt forskningsarbete.

Här har vi ett exemplar som frammanar soliga saltstänkta klippor i västerhavet med en lätt doft av fiskrens i bakgrunden. Trycket ger även en sportig framtoning som antyder idrottsliga bragder- i det förflutna.


Ett helt annat intryck ger denna t-tröja, en bestämd förnimmelse av lerig festival, ljummen pilsner, hörselskador och urindoft. Som omväxling till föregående tröja skänker den bäraren ett skimmer av lättsinne och ansvarslöshet. Kombineras med fördel ihop med tredagars skäggstubb och diskret bakfylla.


Mer mystisk är detta budskap, som antyder en turné i mitten av 80-talet. Vilka som turnerade och varför är fortfarande höljt i dunkel. För de fåkunniga kan meddelas att Beyas var namnet på ett legendariskt otäckt turkiskt vin med hög alkoholhalt i förhållande till priset. Serverat folkvagnsvarmt direkt ur buteljen var det en smakupplevelse utan motstycke.


Som synes kan mycket återanvändas. Du behöver inte rusa runt i affärer och köpa tröjor för dina surt förvärvade pengar. Leta istället i dina (eller eventuellt dina vänners) garderober och mycket skönhet skall uppenbaras.


Vänta ett tag. Vad är det som glimmar där längs in? Någon typ av radioaktivt skimmer syns under blytäcket. Det här måste vara tröjan från helvetet. Eller något som blivit över vid inspelningen av Kenny Starfighter? Eller lämningarna av ett pudelband på 80-talet. Hu... Allt går inte att återanvändas. Detta exemplar bör nog stoppas tillbaka där det hittades.

En mig närstående kvinna utan självbevarelsedrift är dock av annan uppfattning och menar att även detta plagg bör luftas i vissa sammanhang. Allmänheten varnas.

5 kommentarer:

Håkan sa...

Minns ännu min Beyaz-tröja med saknad. Den fick alla alkoholister man stötte på på stan att anta en kollegial attityd. Underligt att blogg innehavarens inte är utsliten än. Men han kanske hade 25 stycken av den med...

vodkabeat sa...

Jag tror min garderob svalde den någon gång på 80-talet och behagade inte kräkas upp den förrän nu. Lite beige i kulören men helt funktionsduglig

Emil Nises sa...

Jag anser att den radioaktivt gröna "kryptonit-t-shirten" borde bäras till jobbet i nästa vecka .. vem vet, om stålmannen finns så kanske du avslöjar honom

Anonym sa...

"ROCK er bedre end fast arbejde" är ju helt utsökt! Jag skulle utan att tveka en sekund köpa, och med stolthet bära detta plagg om det var till salu.

maila till dronemonkey(alfakrull)gmail.com om du är intresserad av att göra dig av med särken ifråga!

vodkabeat sa...

Först, kryptonit tröja kommer inte bäras av mig vare sig på jobbet eller annorstädes, åtminstone inte i nyktert skick.

Den fina Roskilde-souveniren från förra decenniet vill jag dock inte göra mig av med. Den påminner mig om mitt lika glädjerika som lättjefulla dagdrivarliv under förra seklet. Kanske borde jag istället ha den på mitt(Suck!)fasta jobb.... Tag varning ungdomar!

Fast när du nu ser den korrekta danska stavningen borde det vara en baggis att konstruera en kopia!