tisdag 21 april 2009

Vårmodet 2009


Hundbaset har tinat upp för länge sedan och alkoholisterna har redan
skiftat färg. Våren är här med fågelkvitter och pollenstorm. Det fina
stoft av tungmetaller som gatubolaget sopar upp från marken sprider sig
för vinden och bidrar till symfonin av dofter. Istervita människor
blottar ogenerat sitt dallrande hull på minsta gräsplätt och utsätter sig glatt för solens ultravioletta strålar.

Inte utan visst vemod måste man lägga bort de trivsamma vinterplagg som under den gångna årstiden patinerats till ett andra skinn. Vi säger farväl till mössa, vantar och halsduk och rustar oss för varmare tider. Vad skall då den rättrådige mannen ha på sig?

Eftersom Sunkörnan ogärna spenderar pengar får vårens mode som vanligt återerövras ur det förgångnas mörker. Som tur är sammanfaller denna inställning väl samman med retrotrenden och miljömedvetandet. Att ”snålheten bedrar visheten” är således ett helt igenom falskt påstående som bör förpassas till historiens skräphög.

Vårens ankomst ger oss dock en utmärkt anledning att vädra garderoben vars inre legat orörd sedan förra seklet. I de flesta garderober sugs gamla persedlar allt längre in som av en okänd kraft och där blir de sedan liggandes tills det är dags att flytta. Då de under häpna utrop stuvas i en plastkasse och förflyttas, vanligtvis till vinden i nästa bostad. Och så vidare....

Grunden i vårens mode är som alltid en t-tröja. Den kan kombineras med alla typer av klädesplag och är allt modern eller omodern på samma gång. Sunkhörnan har gjort en arkeologisk utgrävning i sitt klädförråd och får fram en finfin samling vintage t-tröjor som här redovisas som inspiration åt andra garderobsarkeologer. Gräv där du står!

Vi börjar med en kult-tröja inköpt i en livsmedelsaffär i början av 80-talet i det lilla samhället Sexdrega utanför Borås. Spännande färgkombination med apoteksgrönt på mögelbotten. Får ansiktet att anta en lätt illamående nyans hur solbränd man än är.


Här har vi en rockbands-tröja från mitten av 80-talet med en åtråvärd sliten look. Ger ett diffust intryck av solig sommar på Gotland. Själv kan jag skryta med att jag träffat flera personer ur detta illustra band som så vitt jag vet är de enda som använder sig av rock-dia. Enligt vanligtvis välunderrättade källor lär de fortfarande uppträda.


Visserligen har jag aldrig varit i New York och inte flugit helikopter heller men en lite kosmopolitisk touch är aldrig fel. Sent 70-tal om jag inte ser fel, alltid lika inne. Hm.. visst ser det ut som helikopter är på väg mot de två tornen?


För den politiska korrekthetens skull lägger vi in en tröja från det stora landet i öster också. Ett minne av Gorbatjevs perestrojka i slutet av 80-talet. Vackert typsnitt på en trofé från ett så kallat "kulturutbyte" där jag vagt kommer ihåg hur det skålades med vodka i dricksglas.

Ytterligare tröjor är på väg att friläggas och kommer att redovisas inom kort.

2 kommentarer:

Hilda sa...

yesyes, de uppträder allt fortfarande, smaklösa. Om jag inte tar fel spelade de i somras när vi var på gotland en sväng. intressant band...

vodkabeat sa...

Trevligt att höra, jag har några gamla vinylsinglar med dem, ett par t-tröjor och några diffusa minnen från 80-talet då jag bland annat ingick i samma pärklag som gitarristen. För övrigt har Smaklösa enligt Wikipedia fått en asteroid uppkallad efter sig(avdelning onödigt vetande).