lördag 16 maj 2009

Sunkhörnans Filmspecial


Även Sunkhörnans redaktör förförs då och då av de rörliga bildernas magi. Filmens värld förmedlar så väl subtila nyanser som stormande känslor ända in i hjärteroten. Även den mest luttrade cyniker blir stundom rörd till tårar av den vita dukens hjältar. Jag talar förstås om gamla klassiska filmer. Ni vet de där svartvita som går mitt på dagen i SVT.

Både skådespelarkonst, manus, bildkomposition och klippteknik har ju changerat avsevärt på senare tid- då färgfilmen infördes. Ja, jag har vänner som menar att detta inleddes redan med talfilmen. Så extrem är inte Sunkhörnans redaktör, som gärna slår sig ned i sin härligt nedsuttna soffa för att avnjuta gammal hederlig svensk pilsnerfilm från de gyllene decennierna, strax innan mitten av förra seklet. Gärna med en fickljummen pilsner i handen och kanske t.o.m. en skiva falukorv för att förhöja stämningen ytterligare.

Vi ser här en av nyckelscenerna i kultfilmernas kultfilm Pensionat Paradiset från 1937 med Thor Modén, John Botvid, Julia Ceasar m.fl. Ett klämmigt sångnummer med Thor i högform.

Kan film överhuvudtaget bli bättre?

Thor Modén dog 1950 vid 52 års ålder. Han var känd för sin förmåga att kunna arbeta trots en legendarisk spritkonsumtion och lyckades 1935 med konststycket att bli bötfälld för att ha varit allt för "rolig" i samband med en offentlig tillställning. Han lär bland annat ha burit en ”lustig hatt” vilket inte föll myndigheterna i smaken. Jag överlåter åt läsarnas fantasi att visualisera vad som kan ha utspelat sig.

Inga kommentarer: