söndag 28 oktober 2012

BelysningsextraSå här på hösten är det dags att börja tänka lite på belysningen inomhus. Ljussättningen av hemmet brukar ju inte ha högsta prioritet under sommaren men nu är det dags att göra en omsorgsfull inspektion av de befintliga belysningsanordningarna i hemmet.

Jag hittar sex armaturer som fungerar. Både funktion och utseende är i god ordning och några vidare inköp är således inte behövliga. Alla följer den nybrutala formspråket med enkelhet i linjerna och  funktionen i förgrunden. Här följer en kavalkad av lampor till förnöjelse och inspiration för läsekretsen.

Stilren klassisk armatur i  sovrummet. Stuckaturen förstärker intrycket av förfallen elegans. Sprider skarpt institutionsljus.


Kökslampan är av klassisk operationssalsmodell vilket är kan behövas när det skall skalas och hackas och blodvite inte är ovanligt (adventsstjärnan i bakgrunden kommer inte att tändas förrän i december).


Plåtlampa  i hallen med förfinat sladdararangemang. Troligen Ikea 2001. Ännu inte antik men en
karakteristisk representant för sin tid och prisklass. Skänker källarkänsla även ovan jord
 

Armatur av okänt ursprung, troligen inte komplett. Flexibel och funktionell med dystopisk steampunk karaktär.


Ytterligare en hallampa fast denna gång i vardagsrummet. Ett skolexempel på hur man kan uppnå effekt genom att ändra lokalisationen av ett förmål. Ögongodis för finsmakarna.


Till sist samlingens höjdpunkt. Golvlampa av kultig 70-tals modell, här grupperad som sänglampa. Vackert åldrad plast i sönderfall (lägg märke till hur väl armaturen både tids- och temamässigt harmonierar med Ron Goularts roman Efter sammanbrottet från 1970).

Inga kommentarer: