onsdag 7 april 2010

Akutköket presenterar: Kroppkakor

När man kommer hem efter ytterligare en dag i grottekvarnen med tarmarna skrikande av hunger finns inte mycket till ork och lust att laga middag. Man ger blanka fan i tidningarnas läckra recept, näringsexperternas råd och tevekockarnas tips. Ja, till och med den från hemkunskapen omsorgsfullt inlärda kostcirkeln får vika på foten mot en tilltagande vargaptit som inte vill veta av några förseningar.

En av Sunkhörnans vanligaste årgärder vid denna typ av akut näringsbrist består av att ta fram kroppkakor ut kylen. En oansenlig grå klump kan tyckas, en anakronism i snabbmatens tidsålder men också ett fascinerande livsmedel som med fördel kan intagas vid både gamman och söcken. I grunden potatis på utsidan och fläsk på insidan. Vad kroppkakan ska innehålla och hur den skall tillagas finns det många olika åsikter om. Själv bryr jag mig inte utan köper denna rustika bygderätt på snabbköpet- i förpackningar om tre- till det facila priset av 16.90.


God som den är och jag kan oftast inte bärga mig utan tar gärna ett bett genast för att lugna ned inälvorna. Men om man gör sig omaket att värma dem blir man flerfaldigt belönad.Dela dem i halvor och hetta upp stekpannan. Stek dem lite på var sida och servera med vad som för tillfället finns hemma. Själv hittade jag en burk Sambal Oelek vilket passar lika bra som något annat(tandkrämen bredvid ingår inte i måltiden!). Vid den inte ovanliga omständigheten, att något rent porslin inte finns till hands, går de att äta med en gaffel direkt ur pannan. Både praktiskt och hygieniskt.


De små knölarna lägger sig som en varm boll i magen man kan ta sig en tupplur i godan ro till fromma för matsmältningen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Utmärkt!

Men lite väl politiskt korrekt,,,,,,
Finns det något som går upp mot "Hot-dogs" och våffeljärn? och dessutom slipper man diska våffeljärnet.....

BG