tisdag 17 november 2009

Kväsig musik till billigt pris

I dessa tider när novembermörkret tränger sig på slås jag ofta av tanken att liva upp lägenheten med ljuv musik. Ett pärlband av toner skänker fröjd och gamman även i en sunkig hörna. Fast ibland tycks de tillgängliga skivorna vara alltför välbekanta och låtarna förefaller utnötta. Det behövs nya intryck.

Redaktör beger sig då ut på jakt efter ny (eller rättare sagt gammal) musik. Självfallet är det då riktiga grammofonskivor åsyftas. De små CD-skivorna är ju bara blänkade plastbitarna som snurrar alldeles för fort och har varken rätt ljud eller tillräcklig storlek ens för framhäva bildmaterialet (s.k. ”mp3-filer” kommer naturligtvis inte ens på tal). En riktig skiva är gjord av vinyl och snurrar med 33 varv i minuten.

Jag har visserligen ortodoxa vänner som tycker detta är för modernt och föredrar helt obsoleta skivor i shellack som snurrar i 78 varv per minut. Jo, det är visserligen en sund inställning, men eftersom ”stenkakorna” endera är svåra att hitta eller i dåligt skick så söker sig redaktören av bekvämlighets skäl till de mer lättåtkomliga vinylbackarna. Även denna gång styr han stegen mot Ebbes Hörna. Denna osannolika leverantör av allahanda saker och ting ett omodernt hem behöver.

Jag glider snabbt förbi klädavdelningen och tavlorna för att koncentrera mig på skivorna i bottenvåningen. Förutom dragspel och joddling är det den lättare underhållningsmusiken som attraherar Sunkhörnans redaktör. Och här finns fynd att göra.

En härlig 70-tals platta med dalkarlen Evert Sandin och en fin samling tyrolerlåtar men fyndet är en skiva med den legendariske joddlingsmästaren Franzl Lang från Bayern. Ingen av skivorna kostade mer än tio kronor vilket får betecknas som rimligt.
För de som inte känner till Franzl Lang kommer här en pigg video från 1961.

Detta var inte allt. Även några prima 78-varsskivor fanns till försäljning. Trollebo Schottis med Erik Frank, Hammarforsens Brus med Carl Jularbos Orkester, Gondolsång med Jussi Björling och Mambo Jambo med Edmundo Ros. Vilket kap! Nu gäller det bara att få igång min äldsta grammofon så jag kan njuta av dem.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart inlägg! Seconhand-butikernas vinylbackar regerar inom utbud av intressant som såval vad den gemene skulle kalla kvalitativ musik!

K-J sa...

vilken trevlig blogg blir ett bokmärke!

vodkabeat sa...

Tack för berömmet! Men förvänta er inte täta inlägg. Därtill är redaktören allt för upptagen med sina husliga bestyr som kräver viloperioder blandat omsorgsfullt tankearbete.