onsdag 28 oktober 2009

Sunkhörnan fixar tvätten

Nu börjar hösten komma i kapp verkligheten(eller tvärtom). Disken växer okontrollerat och svämmar över alla bräddar.

Soporna hopas så att flugorna gör come back. Det är alltså dags att ta tag i saker och ting. Kontemplationen är över och handlingens tid är kommen.


Värst av allt är ändå tvätten. Sedan sommaren har den lagrats och växt till gigantiska propotioner som fyller ut korgar och kassar. Garderoberna gapar tomma och jag har varit tvungen att återanvända bara lätt smutsad tvätt både en och två gånger. Ni vet, ta upp, lukta, skaka och vända på plagget, men det funkar inte i längden. Något måste göras!

Det går naturligtvis att lämna in tvätten till en inrättning eller till och med köpa nytt, men som den sparsamme individ redaktören är beslutar han sig för att tvätta själv i hyreshusets gemensamma tvättstuga.

Tips. Dela in tvätten i högar. Försök inte med muskelkraft pressa in allt i samma maskin. Du behöver däremot inte bry dig om att sortera efter färg, det är gammal vidskepelse som hängt kvar ända in i vårt moderna århundrade. Blanda bäst du vill.

Ställ in maskinen på 60 grader. Det passar allt. Därefter kan du sätta dig och betrakta fönstret på maskinen och se hur vackra mönster som bildas av den snurrande tvätten.Vänta med att öppna luckan till tvätten snurrat klart. Sedan gäller det att ta itu med torkandet. Ett mer problematiskt åtagande, speciellt i fuktiga tider. Hänga ute på hösten är inte särskilt effektivt även om den medelhavskänsla som uppnås av fladdrande tvätt kan vara nog så trivsam i sig.

Eftersom torktumlare och sådana djävulens maskiner vanligtvis är trasiga eller sliter ut kläderna i förtid bör torkningen äga rum på gammaldags sätt inomhus. Stolsryggar, element och dörrar är självklara ställen att placera tvätt på. Mer fantasifulla men likväl praktiska ställen är lampor gardinstänger och bokhyllor.

Det skänker lägenheten en bohemisk karaktär samt fuktar luften på ett hälsosamt sätt. Om du inte ids slänga in den torkade tvätten i garderoben igen kan du ta plaggen direkt från möblemanget och använda dem. Då har du en klar överblick hur mycket rent du har kvar.

4 kommentarer:

Bremmers sa...

Hur otroligt det än låter så toppar den här skriften till och med det du skrev om julbordet. Utan tvekan det bästa inlägget!

För övrigt så hoppas jag att din nya förmögenhet inte stiger dig åt huvudet och att sunkhörnan fortsätter leverera.

Joakim sa...

vilka bra tvättips! men vad är det med tempot? lååång tid mellan uppdateringarna. jag vill ha mer!

vodkabeat sa...

Det är mycket att stå i nu. Disk, tvätt och städning. Knåp och pyssel. Jag blir matt bara av att tänka på det. Jag passar på att vila mig innan julruschen när jag måste fixa ny glödlampa till adventsstjärnan. Slit och släp, aldrig är det annat......

Anonym sa...

varfor inte:)