För oss som bor och lever i en installation är den nutida konsten sällan intressant. Den är blott en blek kopia av den verklighet vi upplever dagligen.
Istället vänder vi oss till den gamla beprövade, föreställande konsten. Gärna målningar i olja. Vad begär man egentligen av konst? Ofta inte mycket mer än att den skall passa på väggen ovanför soffan ungefär. Samt, förstås ett lågt pris.
Autodidakta bygdekonstnärer är då självfallet mer intressant än navelskådande högskoleelever. Liksom en praktfull ”Älg i motljus” överträffar allt neurotiskt själsrotande. När jag därför beger mig på konstrunda är det naturligtvis inte till gallerier och konstnärer jag söker mig, utan till mina vanliga beprövade inköpsställen. Först till Ebbes Hörna, stadsmissionens affär, denna gång vid Stigbergstorget.
Här finns ett strålande urval av prisbilliga varor. Gamla, nästan nya, uråldriga och ännu äldre. Utställningslokalerna är kanske inte så ändamålsenliga men ger ändå konstälskare en chans att se motiv som sällan kommer fram i mer kommersiella gallerier.
I nedervåningen finns förutom en märklig bokaffär även utställning och försäljning av konst. Enkel och begriplig vardagskonst till överkomliga priser. En äng med betande kor är vilsamt för ögat och ger själen ro. 120 kronor kan ju tyckas vara en rejäl slant för en oljemålning men det ger mycket motiv för pengarna, kvadratcentimeter sett.
Mer fascinerande är en relieftavla med alpmotiv för endast 35 kronor. Konstnären har med hjälp av tredimensionella effekter försökt frigöra motivet från det tvådimensionella fängelset. Mycket elegant och naturligtvis ett fynd för det priset.
För oss ornitologiskt intresserade finns här två kajor på en skorsten för endast 20 kronor. En trevlig köksmålning som ger en djuplodande inblick i parförhållandets mekanismer.
Vi går vidare i riktning mot Järntorget och tittat in på Kommersen för att spana på ytterligare konst. Tyvärr var vissa affärsidkare inte alls intresserade av att visa upp sina varor på bild så jag insisterade inte, men även här fanns härliga motiv. På andra sidan gatan fnns det märkliga Second Hand Börsen med handtextade skyltar och spännande urval av persedlar.
Även här finns konsten representerade bland annat med ett fjällmotiv av den mycket produktive O. Häll vars alster måste finnas i tusentals svenska hem. Bland annat mitt barndomshem. Broderade bilder med röda stugor vid vatten är ymningt förekommande i samtliga affärer och vi ser här två goda representanter för den konstriktningen.
Bredvid ligger Röda Korset som även de har en vägg med tavlor. Idel sköna motiv till låga priser.
För de som är mer intresserade av prydnadsföremål i glas och porslin är samtliga affärer guldgruvor. För några få kronor kan man köpa in massor av härliga föremål. Till exempel den ring av gäss som finns på Myrorna vid Järntorget som eventuellt åskådliggör konstdebatten eller kanske hackordningen i kulturvärlden på ett effektivt sätt.
Trots min entusiasm över konsten tog mitt ekonomiskt ansvarstagande sinne över och jag kom hem tomhänt. Någon Älg i motljus hittade jag inte. Inte heller någon Tjäder i tall. Men varför skall man överhuvudtaget köpa andras alster? Är inte varje person en lika god skapande människa som en annan. Har jag inte några akrylfärger hemma? Är jag inte en handlingens man? Det skall väl inte vara så svårt att måla en älg? Fortsättning följer.
7 kommentarer:
Briljant!
Lysande, Catfish!
Jag skulle vilja läsa lite om trender i genren fordon. Vilken bil ger mest glädje för pengarna, är Vespa ett alternativ, får man köra Puch Florida vid fyllda 47 år? Vilket fordon har den mest fulländade designen? Hur applicerar man patina enklast?
Keep on rocking in the free world.
Tobbe (BK Ribba ordf.)
PS. Och varför spelar du inte pärk längre? Jag har gjort comeback med den äran i ditt gamla PV-lag de senaste två åren.
Blogger vodkabeat sa...
Nu är fordon och mototdrivet fordon två olika saker. Det mest formfulländade fordonet är således ett utan motor. En SMW husvagn tillverkad Örebro under sextiotalet. Fullständigt strömlinjeformad, minimalt luftmotståd och futuristisk design. Vad kan man mer begära(förutom vattentäthet).
Jag funderar för övrigt på när jag skall förlägga min comback turné i pärk. Tiden verkar snart mogen....finns det inte gubbklass nu?
För övrigt är Puch Florida eller snart sagt vilken som helst av de gamla 30 kilometers mopparna okay. Själv gillar jag Cresent Compact, delvis eftersom jag tror att det fortfarande finns en sådan i källaren. Husquarna är också ok... och zündapp och....Dakota förstås
En mycket trevlig blogg, hälsar en 57-årig läsare från Alingsås.
hej anders! Du glömde nämna den finaste gamla 30-kilometersmopeden av dem alla: puch alabama. En fin gammal goding som jag faktiskt har inhyst i min egen källare!
Skicka en kommentar