söndag 22 mars 2009

Skapa ditt eget fängelse?


Förr i tiden gav man interner en hink med skruvar och muttrar i olika storlekar och en låda med en mängd olika fack. Under dagen skulle fången arbeta med att sortera hinkens innehåll och lägga dem i lådans olika fack. När kvällen kom hämtade fångvaktarna hinken och lådan. Lådans innehåll hälldes över i hinken igen och nästa morgon bars de in till fången igen. Detta ansågs vara en lämplig sysselsättning för brottslingar och skulle på lång sikt göra dem till bättre människor.

Idag innehöll Göteborgs-Posten ett obehagligt reportage. En organisationskonsult, som till råga på allt hållit kurser i konsten att effektivisera sitt liv, fick breda ut sig om ordning och reda. Organisera, prioritera och planera var det mantra som upprepades och vinsten skulle var minst en halvtimme om dagen. Nåväl, att denna person har ett förflutet i bankvärlden stärker knappast förtroendet. Undrar för övrigt vad hon använder sin halvtimme till?



Sunkhörnans redaktör, som definitivt inte har, vare sig förflutet eller framtid inom den finansiella sektorn, och inte vill skapa en fängelsemiljö i sitt hem har andra förslag. Genom att handla spontant och intuitivt, är jag övertygad om att man kan tjäna ännu mer tid. Genom att inte lägga energi på att planera, organisera och prioritera har man en outnyttjad kapacitet att lägga på mer intressanta kreativa ändamål. Ta till exempel bestickslådan i köket. En vanligt förekommande syssla är att sortera knivar, gafflar och skedar i särskilda fack efter varje disk. Här kan man istället tjäna tid genom att skapa en allt-i-ett lösning. En så kallad multipurpose solution om man vill prata med marknadens fikonspråk. Skyffla ned alla besticken i en låda och du slipper stå och sortera varje sak för sig. Fiffigt värre. Det blir dessutom spännande att äta.

Inga kommentarer: