tisdag 2 juli 2013

Sunkhörnans fotoskola Del 2 - Fåglar i naturen

Koltrast vid fågelmatningen
                                   
Naturfotografering är självfallet inte särskilt svårt. Naturen är väldigt stor och finns överallt. Bara knäpp ett foto åt något håll där färgen grönt dominerar och vips du har ett naturfoto. Problemet är att få med det animaliska liv som finns där. Djur tenderar att röra sig hastig vid åsynen av en kamera och försvinna bakom allt det gröna.
Blyg kråka gömmer sig för fotografen
                                  
Fågelfotografering har ökat i popularitet den senaste tiden och det känns därför naturligt att redaktören delar med sig av sina erfarenheter i denna ädla konst. Inte skall man behöva gå  på dyra kurser eller ruinera sig på utrustning för sådant. Tvärt emot vad besserwissrar och försäljare säger duger vilken kamera som helst och dyrbara klumpiga objektiv är bara i vägen. Vill man ha större fågel i bilden får man väl helt enkelt gå närmare. Bilderna i reportaget är tagna av redaktören och en i redaktionen ingående fotograf.

Hamnmotiv med trutar
Här ser vi en avvägd bild med vatten som huvudingrediens. Den ornitologiskt kunnige har förmodligen inga svårigheter att hitta den ovanliga vittruten på detta västkustska motiv. Mycket information i en bild. Doften av hamn och fiskrens riktigt osar ut ur bildskärmen.


Två änder och en berguv i motljus
Kunskap om motiven är självfallet viktigt. Även ovanliga fåglar kan faktiskt ses i närmiljön. De två gräsänderna går mycket nära den hotande rovfågeln.

Ugglehök i trädtopp

Ytterligare en rovfågel på spaning. En trolig hökuggla i en trädtopp i Lappland. Ensamhet är rovfåglarnas lott. En stämningsfull bild som väl illustrerar detta faktum.

Snösparv på kalfjället
 En liten fågels utsatthet i en ogästvänlig natur har väl aldrig skildrats bättre än i det här karga fotografiet (snösparven ses nere till vänster).


Vid strandkanten

En ensam tofsvipa vid en strand. Ytterligare en bild där naturen är huvudmotivet men där fågeln tillför ytterligare en dimension.



1000 kajor i skymningen
 Skärpan i fotografiet har betydligt mindre betydelse än texten under. Hur själva fotografiet ser ut spelar egentligen inge större roll. Vad du överför till åskådarna är det som räknas.


Spov i Finland

 Skogen är så stor och fågeln så liten (småspov). Den finska skogens mäktighet syns tydligt i det här utsökta fotografiet. Ett av mina favoriter





 Vid strömmen hittar man strömstaren. Var annars? Mycket ström och lite stare kan tyckas men så är faktiskt verkligheten. Allt annat är illusioner och lögn.

Vinterlandskap med trast
 En tvärilsken dubbeltrast försvarar sina rönnbär mot alla andra fåglar en hel vinter och sitter surmulet vaktande i snögloppet. Kanske en allegori över kapitalismens idé.


                                   Gren utan trädpiplärka                                                

                                  
 Ett av mina favoriter. En gren utan minsta tillstymmelse till  trädpiplärka. Ett ögonblick tidigare satt den där. En mycket mer intressant bild än den med den traditionellt poserande pippin.

Dykande fiskgjuse
En bild som nästan vibrerar av fiskgjuse, den som för ett ögonblick sedan ryttlade i skyn men sedan snabbt dök för att fånga sitt byte i den grunda vassviken. En dramatisk bild där frånvaro blir närvaro och tvärtom.


 Gråmelerad skildring av en lavskrika på en parkeringsplats Vid Enare träsk.  Poesi i moll och finskt vemod vid landsvägskanten.


Rödbena i trädklyka
 Fågel med röda ben i en trädklyka. Det borde alltså vara en rödbena men rödbenor är vadarfåglar och finns i strandkanten enligt den vanligtvis tillförlitliga fågelboken. Fast det är klart alla fåglar läser inte på så noga.

Okänd fågel i snölandskap
 Med denna sista stämningsfulla vinterbild avslutar vi avsnittet om fågelfotograferingens underbara värld. Redaktionen hoppas att läsarna har fått några värdefulla tips och inspiration att själva gå ut och fotografera. Brutus Östling kan slänga sig i väggen.


1 kommentar:

Unknown sa...

Fruktansvärt roligt.....du är verligen en gåva till naturfotot

Dennis