måndag 6 september 2010

Pölsa, palt och pilsnerkorv

De kulinariska upplevelserna förändras i takt med att man reser norrut. I förstone blev jag orolig när kroppkakorna tycktes försvinna från livsmedelsaffärernas kyldiskar. Bättre till mods blev jag dock när jag märkte att de ersattes av något ännu läckrare, nämligen palt.

Denna palt inköptes i Jäkkvik och tillagades med utsikt över Hornavan. Vi valde den enkla metoden dela palten i mindre bitar steka den i smör. Festligheten understryks av de mönstrade papptallrikarna. Till det en medeltempererad finsk pilsner. Den mättnad som erhålls efter en rejäl paltmåltid är svår att beskriva men tycks vara överlägsen alla andra mättnader(utom eventuellt den efter kroppkakefestivalen på Öland).

Den överblivna palten stack vi tandpetare i och använde som snacks till den extravaganta kvällsspriten. Återvinning på något sätt, både rustikt och lyxigt på samma gång. Det blev en glad afton vill jag lova.


En annan klassiker som knappast kan undvikas på en norrlandsemester är pölsan. Jag har skrivit om den förut. Denna fantastiska och lättlagade substans som med sitt höga näringsvärde ger kraft och energi inför alla tänkbara strapatser. Pölsans lov har med rätta besjungits av poeter och vi stekte den i smör - och här kommer vi in på överkurs - tillsammans med nyfångade kantareller och några överblivna grönsaker från skafferilådan. I det funktionella köket går matlagningen som en dans.


För att balansera tyngden i måltiden sköljdes den ned med inte bara en utan två förpackningar trendigt rosévin(57kr per liter 13,5%, lätt eftersmak av jäst). Sång och strängaspel vidtog.


Då jag ensam tillbringade några dagar vid ishavskusten förföll jag till mer basal matlagning. Back to basic som man säger. Att inhandla något i Norge var inte att tänka på för en utgiftsblyg individ. Fram med den gamla hederliga pilsnerkorven och snabbmakaronerna. Nu var det dessutom bråttom. Lägg märke till den klassiskt vita papptallriken denna gång kommer till heders.

Värmeljusen tändes inte för att öka mysfaktorn utan för att det var 4 grader varmt och hällregn utanför. Även här sköljdes maten ned med ett småsurt rosévin(57 kr litern 12,5%) inte det ultimata valet om man säger så, men det gjorde nytta.

2 kommentarer:

magister nyman sa...

Tack för denna kulinariska reseskildring som får det att vattnas såväl i smaklökarna som i resetarmen. Och tack för det underbara och användbara ordet "utgiftsblyg".

vodkabeat sa...

Tack för berömmet, mer intryck från Norrland kommer med tiden.