lördag 22 augusti 2009

Skulptur i norr

Varje kommun med självaktning i norr tycks vilja visa upp ett trämonument för besökarna. Dessa beläten är vanligtvis av iögonfallande storlek och utförande samt uppsatta på centrala platser i huvudorten.
I Strömsund finns exempelvis en kompakt älg - jämtlands landskapsdjur- uppsatt.


I Dorotea lite längre Norrut står något som förmodligen skall föreställa en björn eller eventuellt en ryss.


Storuman stoltserar med en hulkformad Karl Marx i kommunistiskt rött med en hotande knölpåk på axeln. På vakt mot de kapitalistiska sörlänningarna månne.


Arvidsjaur har en hel älgfamilj utanför kommunhuset.

En bit därifrån finns dessutom en mer fantasifull ensemble där en dvärg uppvaktar en björnskock.


Värst av alla när det gäller volym visade sig dock Sveg vara med sin jättelika plankkonstruktion som enligt turistbyrån skall föreställa en björn (vi hade gissat på en pitbullterrier)och som stolt redovisas som den största träbjörnen i världen! Att storlek är viktigare än form är ju en odiskutabel sanning.


En kommun som bryter mot trätraditionen är Haparanda som gjort en fascinerande metallskapelse där en stiliserad pelikan tittar ut ur en ventilations trumma. Vad som symboliseras med detta är jag inte riktigt säker på. Läsarna har kanske några förslag?Dittills hade jag dock trott att trollet i Årjäng varit den hiskligaste av alla monumentala träbeläten. Detta stilbildande alster har varit en rikslikare som med sin grandiosa smaklöshet inte bara tangerar det geniala utan klart går över gränsen. Jim Dines Pinocchio i Borås är ju bara en blek efterbildning.


Men när vi vände kosan söderut igen och passerade värmlandsgränsen föll ögonen på den monstruösa dragspelaren i Höljes. Hur har detta kunnat ungå mig! Expressiv estetik i kollossalformat. En katedral uppförd till ära av de osköna konsterna. Kanske resans höjdpunkt. Värmland är ju känt för sina kulturella traditioner och håller fortfarande ställningarna.


Bakom dragspelaren finns dessutom en mossig och väl patinerad träskulptur av en kaskelot(?) på en pinne. Om detta är ett bihang till dragspelaren eller ett fristående konstverk är oklart. Spännande alster i alla fall.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takes my breath away. Vilka täljtalanger det måste finnas i norr!

vodkabeat sa...

Jomenvisst. Och stora knivar måste de ha också.