söndag 5 juli 2009

Sunkhörnans Litteratur


Sommaren är tiden då man skall göra slag i saken och läsa alla de där böckerna som samlat damm i bokyllan under ganska lång tid och som man borde ha läst för länge sedan. Sådan som man kan diskutera med andra bildade personer. Tyvärr är sommaren kort och det finns så många andra göromål som upptar min tid. Täta otät husvagn, flanera, skåda fåglar, dricka pilsner, spela gitarr och dragharmonika, laga cykel, fiska abborre och filosofera över livets mening m.m. Hyllan med olästa böcker har på ett oroväckande sätt utökats genom arv och gåvor och blivit en kvarnsten som jag inte riktigt orkar ta mig an.

Men som Sunkhörnans redaktör uppkommer alltid en genväg. Under mitt rotande i diverse second hand butiker och loppmarknader har jag då och då stött på Illustrerade Klassiker. En serietidning som utkom i 228 nummer mellan 1956-1976 och som då och då återfinns bland de begagnade serietidningarna. Här finns massor av kända böcker(som för all del ingen människa läser nu för tiden) i serieversioner. På tjugo minuter kan man således ta sig igenom en bok som skulle ta många timmar att läsa i orginal. Snacka om tidsbesparing. Ett toalettbesök och man kan diskutera Shakespear efteråt. Visserligen är teckningarna tämligen stela, komprimeringen av handlingen tidvis obegriplig och översättningen minst sagt egendomlig men ändå.

Med en bunt Illustrerade Klassiker kan man få tillräcklig kännedom om kända böcker för att kunna diskutera dem och ge intryck av att man en gång läst dem. I värsta fall kan man ju tllägga att det var rätt länge sedan och minnet sviktar på vissa punkter.

Jag räknar kallt med att kunna tränga igenom ett femtiotal äldre romaner på detta sätt i sommar. Problemet är väl bara att hitta någon beläst person som jag kan diskutera dessa böcker med sedan.

Inga kommentarer: