måndag 19 september 2016

Museisemester i norr


Inte i storstadsregionerna
Som vanligt gick årets semester norrut. Det är där redaktören känner sig som mest hemma. Små grusvägar, ödsliga skogar, avfolkade samhällen och begränsat nöjesliv. Ingen jävla chartersemester här inte. Detta år satsade vi på att inhämta kunskap och bevista de museum vi hittade längs vägarna. Kanske inte de mest berömda sevärdheterna i Sverige men inte desto mindre fyllda av oväsentlig kunskap om ditten och datten. Första stoppet var om sanningen skall fram inte ett museum utan en samling rostiga bilar långt, långt bort i skogen.Opel Kapitän i naturmiljö
En trave bilvrak
En vallfartsort för rostentusiaster från när och fjärran som letar sig till denna verkligen avsides liggande plats. Hundratals bilvrak från femtiotalet och framåt, i olika stadier av förfall lite slumpvis är utplacerade i terrängen. I en nästan sakral stämning vandrar en handfull människor omkring och fotograferar fordonen.
                                                
 
Klassisk arg lapp från ägarna


           Nästa sevärdhet var Glasmuseet i Eda med sin fina samling av antika brännvinsglas.
Glas på glas på glas.......
Efter en stärkande måltid med nävgröt i en Finnmarksgård fortsatte färden norrut på de minsta och grusigaste vägarna vi finna kunde.

Fläsk med motti och kröser
 Tyvärr trillade avgassystemet i marken efter en grop i vägen men efter en i det närmaste fackmannamässig lagning med silvertejp lyckades vi hanka oss till Strömsund där frälsning i form av Folkes Bilverkstad uppenbarade sig.

Trots min avoga inställning till reklam gör jag här ett undantag och berömmer denna inrättning som satte fast hela aggremajset under dagen.
Reklam för Folkes Bil i Strömsund

 När vi ändå var i Strömsund passade vi på att bese den spännande utställningen av utombordsmotorer genom tiderna.
Maskiner som skulle kunna utgjort rekvisita till många skräckfilmer 

Som bonus fanns även en fascinerande samling motorsågar att studera längs bortre väggen. Konstigt nog var inte lokalen så välbesökt som den borde vara.


Vacker monumentalstaty i Strömsund


När vi fortsatte vår färd längs Sveriges längsta och björntätaste grusväg, kom vi till Gäddede och världens största snöskoter, som enligt skylten noterats i Guinness rekordbok.
Världsrekordmaskin! Imponerande men förstås oanvändbar, utom som monument för den egna bygden.
Resans höjdpunkt var givetvis bensinmuseet i Älvsbyn. En totalt överväldigande samling av bensinrelaterade prylar och pinaler som trotsar all beskrivning. Från gamla bilvrak utanför till pedantiskt sorterade reklamartiklar och dinky-toysbilar inne. Helt besinningslöst.

 
Resterna av en gammal BP-mack
Jag hittade en film på youtube som ger en aning om omfattningen men det finns förstås också en övervåning....Samlaren och föreståndaren själv vid en unik Studebaker

 När vi kom ut alldeles vimmelkantiga av all information stod en skara nytillkomna besökare runt vårt ekipage som de trodde tillhörde samlingen. Jag var tvungen att skingra dem så att vi kunde åka vidare.


Inga kommentarer: