Jag vaknar varje morgon djupt konservativ. Jag vill inte ha någon förändring, helst vill jag skruva tiden tillbaka (åtminstone några timmar). Blotta tanken på att stiga upp och gå till ett arbete fyller mig med avsky.
Edmund Burke (1729-1797) gillade inte förändringar |
Men hur det nu än är kommer jag ur sängen och följer rutinmässigt samma procedur som vanligt. Gröt, kaffe samt att sitta en stund och grumsa om tidens gång och förfasa mig över nyheterna i morgontidningen (i papper).
Med viss tvekan beslutar jag mig ändå för att gå till arbetet för att förtjäna mitt dagliga bröd. Eftersom det är bättre att ha pengar än att vara utan gör jag ett medvetet val och börjar således bli allt mer liberal i mina tankar. Fram emot lunchdags börjar jag fundera rent marknadsekonomiskt över att köpa mig en måltid. Där sådana variabler som pris, kvantitet och avstånd till näringsstället är avgörande.
John Stuart Mill (1806-1873) socialliberal tänkare |
Arne Naess (1912-2009) ekologisk filosof som levde som han lärde |
När jag så småningom cyklar hem (förbannandes trafiken) efter väl förrättat värv slår mig tanken att det inte är alla som har ett arbete att gå till. Även min arbetsplats skall läggas ned och vi går på uppsägningstid hela bunten. Det finns ingen rättvisa i världen. Vissa äger det mesta och andra inget.
Minsann har jag inte blivit socialist.
Karl Marx (1818 -1883) gillade inte att pengarna styrde i samhället |
Hamnar jag sedan på krogen och får några glas innanför västen blir jag rent av revolutionär.
Vladimir Iljitj Uljanov (1870-1924) genomförde revolution |
Nästa morgon börjar det om från början igen.
Var min röst hamnar förefaller alltså att avgöras mest av vid vilken tidpunkt röstandet genomförs. Jag är dessutom så gammalmodig att jag till fots i finkostymen går till röstlokalen för att rösta. Då kan jag ju kontrollera att det går rätt till också. Men som sagt, särskilt morgonpigg är jag inte.
Tyvärr kvittrar dessa gökarna inte mycket om ideologi |